To, że sposób w jaki się odżywiamy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, kondycję czy urodę wie chyba każdy z nas. Każda komórka naszego organizmu czerpie z tego, co jemy. Dlaczego zatem wiedza nie idzie w parze z praktyką i większość z nas odżywia się nieprawidłowo? Może wynika to z przekonania, że zdrowa dieta jest niesmaczna, droga, a przygotowywanie potraw czasochłonne. A często wystarczy spośród masy produktów po prostu mądrze wybrać.

Przede wszystkim należy utrzymać odpowiednią masę ciała. Dodatkowe kilogramy poza niewątpliwym dyskomfortem estetycznym niepotrzebnie obciążają stawy i kręgosłup. Otyłość jest również czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na cukrzycę, miażdżycę i wiele innych niebezpiecznych dla życia chorób.
Poza ilością spożywanych pokarmów równie ważna jest ich jakość. Sprzyjająca zdrowiu dieta to taka, która dostarczy organizmowi wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Musi być ona zatem zbilansowana, co znaczy zawierająca odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczów, białek oraz witamin i minerałów. Każdy z nas ma inne upodobania kulinarne, są jednak takie produkty, które warto by stale gościły na naszym stole.
Podstawą jadłospisu człowieka, któremu zależy na zdrowiu powinny być warzywa. Największe działanie prozdrowotne przypisuje się warzywom zielonym np. szpinakowi i brokułom zawierającym luteinę, która pomaga nie tylko chronić wzrok, ale również zapobiegać atakom serca chroniąc ścianki tętnic przed osadzaniem się cholesterolu. Szpinak jest dodatkowo bogaty w żelazo, niezbędne do natleniania komórek.
Spośród warzyw czerwonych warto regularnie jeść pomidory stanowiące bogate źródło likopenu – aminooksydantu, który chroni przed chorobami serca oraz niektórymi nowotworami np. rakiem piersi. Z kolei papryka jest najlepszym źródłem witaminy C, niezbędnej chociażby dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dla maksymalnego efektu walki z chorobami, warzywa najlepiej spożywać surowe lub gotowane na parze, wówczas nie stracą wiele wartości odżywczych.
Sprzymierzeńcem naszego zdrowia są także owoce, zwłaszcza jabłka cenione za właściwości redukujące ryzyko śmierci spowodowanej chorobami serca. Jabłka powinien jeść każdy, ale szczególną rolę mogą one odegrać w przypadku kobiet po menopauzie, u których profilaktyka zachorowań na choroby układu krążenia oraz cukrzycy typu drugiego jest bardzo istotna. Poza całorocznymi jabłkami, w wakacje warto korzystać z dobrodziejstwa owoców sezonowych. Owoce jagodowe, a przede wszystkim jagoda, żurawina i borówka wzmocnią wzrok, pomogą zabezpieczyć nasze drogi moczowe przed uciążliwymi infekcjami ale także przeciwdziałają utracie pamięci.
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć tłuszczów bogatych w kwasy omega 3 i omega 6 wzmacniających układ immunologiczny, łagodzących objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, chroniących także przed niektórymi chorobami nerek. Ponadto obniżają one podatność na depresję oraz poprawiają nastrój. Bogatym źródłem kwasów są oczywiście ryby morskie, zwłaszcza te tłuste jak łosoś czy makrela. W sytuacji, gdy nie przepadamy za rybami sięgajmy po awokado, nasiona lnu, orzechy oraz olej rzepakowy. Jeśli nie spożywamy żadnego z tych produktów stosujmy suplementy np.
Olimp Gold Omega 3 x60 kapsułek.
Warto regularnie jeść czosnek, który może znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Spożywanie czosnku w dużych ilościach pozwala także walczyć z infekcjami i bakteriami, z tych właśnie powodów określa się czosnek mianem naturalnego antybiotyku. Duża część osób nie jest jednak w stanie zaakceptować jego specyficznego smaku i intensywnego zapachu, dobrym rozwiązaniem jest wówczas zażywanie preparatów takich jak
Naturell Czosnek MAX Bezzapachowy x90 kapsułek.
Dla zdrowia organizmu zasadnicze znaczenie ma regularne usuwanie toksyn. Tu największą rolę spełnia praca układu pokarmowego, a w szczególności jelit. Jeśli mają dobrze spełniać swoje zadanie potrzebują odpowiedniej ilości błonnika. Najzdrowszym jego źródłem będą płatki owsiane oraz fasola - bardzo często niedoceniana a bogata nie tylko w błonnik, ale też w pierwiastki ważne przede wszystkim dla kobiet – cynk, potas i magnez.
Ważne w diecie są żółtka jaj bogate w antyoksydanty zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zaćmie. Nie warto rezygnować także z chudego mięsa zwłaszcza, wołowego stanowiącego najlepsze źródło bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.
Jeśli koniecznie musimy zjeść coś słodkiego niech będzie to gorzka czekolada. Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega ona zatorom tętnic, ponadto poprawia nastrój i chroni przed napadami wilczego apetytu.
Komponując codzienny jadłospis pamiętajmy, że zdrowe odżywianie wpływa nie tylko na prawidłową wagę. Przynosi nieocenione korzyści dla funkcjonowania całego organizmu, zwiększa odporność na choroby, reguluje trawienie. Jedząc zdrowo jesteśmy bardziej odporni na stres, lepiej śpimy, zapasy energii utrzymują się na stałym poziomie. Dlatego jeśli czujemy, że coś nam dolega zastanówmy się czy na pewno sami nie ponosimy za to odpowiedzialności, gdyż często okazuje się, że niewielka modyfikacja nawyków żywieniowych przyniesie poprawę naszego samopoczucia.