Opis produktu:
Baton Nutramil complex Diabetic jest produktem bogatym w białko, wysokoenergetycznym, wysokobłonnikowym. Stanowi kompozycje niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Może być stosowany jako uzupełnienie codziennej diety. Produkt przeznaczony do postepowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy, w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, rozległymi oparzeniami, anoreksją); w okresach rehabilitacji i rekonwalescencji.
Dawkowanie:
- Instrukcja stosowania: zależnie od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety a w szczególności zawartości w niej białka, błonnika i węglowodanów, 1-2 batony na dobę jako uzupełnienie diety, o ile lekarz nie zaleci inaczej.
- Instrukcja przygotowania: produkt gotowy do spożycia. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Składniki:
Informacja żywieniowa
|
60 g - 1 baton
|
na 100 g
|
Wartość energetyczna
|
965 kJ/ 231 kcal
|
1608 kJ/ 385 kcal
|
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone
|
10,2 g 3,2 g
|
17 g 5,2 g
|
Węglowodany w tym cukry
|
12,6 g 8,4 g
|
21 g 14 g
|
Błonnik
|
8,4 g
|
14 g
|
Białko
|
18 g
|
30 g
|
L-leucyna
|
3 g
|
5 g
|
Sól
|
0,25 g
|
0,42 g
|
Witamina A (µg RE)
|
164,4 µg
|
274 µg
|
Witamina D
|
5,2 µg
|
8,6 µg
|
Witamina K
|
15,6 µg
|
26 µg
|
Witamina C
|
42 mg
|
70 mg
|
Tiamina
|
0,4 mg
|
0,7 mg
|
Ryboflawina
|
0,52 mg
|
0,86 mg
|
Witamina B6
|
0,52 mg
|
0,86 mg
|
Niacyna (mg NE)
|
4,2 mg
|
7 mg
|
Kwas foliowy
|
49,2 µg
|
82 µg
|
Kwas pantotenowy
|
1,6 mg
|
2,6 mg
|
Biotyna
|
11,4 µg
|
19 µg
|
Witamina E (mg α-TE)
|
4,2 mg
|
7 mg
|
Sód
|
99,6 mg
|
166 mg
|
Chlorki
|
78,6 mg
|
131 mg
|
Potas
|
186 mg
|
310 mg
|
Wapń
|
328,8 mg
|
548 mg
|
Fosfor
|
151,2 mg
|
252 mg
|
Magnez
|
39,6 mg
|
66 mg
|
Cynk
|
2,3 mg
|
3,9 mg
|
Jod
|
23,4 µg
|
39 µg
|
Selen
|
7,8 µg
|
13 µg
|
Mangan
|
0,4 mg
|
0,7 mg
|
Chrom
|
6 µg
|
10 µg
|
Molibden
|
31,2 µg
|
52 µg
|
Składniki:
32% białka mleka, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), polidekstroza, fruktooligosacharydy, olej roślinny (rzepakowy), syrop glukozowy, L-leucyna, substancja utrzymującą wilgoć – glicerol; aromaty, ok. 1,5% malina liofilizowana, węglan wapnia, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (tłuszcz kakaowy 10-12%), cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, PureWay-C® (kwas L-askorbinowy – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian cynku, emulgator – lecytyny (sojowe); nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – wit. D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – wit. A, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – wit. K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, jodek potasu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna. Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z jaj, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, nasion sezamu.
Ważna informacja:
Produkt przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Baton jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Produkt może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.