Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy: żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.
Kiedy może pomóc?
Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie:
- zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (na przykład białko) będące następstwem choroby
- brak apetytu i niechęć do jedzenia
- problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
- pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia
- niewystarczające spożywanie z tradycyjną dietą kwasów tłuszczowych Omega 3 i witaminy D w trakcie choroby nowotworowej
- utrata masy mięśniowej i osłabienie siły mięśniowej
Dla kogo Nutridrink Protein?
Produkt Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Przeznaczony do wsparcia żywieniowego pacjentów z nowotworami.³
Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:
- jako przygotowanie do chemio- i radioterapii
- w trakcie i po zakończeniu radioterapii
- w okresie okołooperacyjnym
Czy wiesz, że na ryzyko rozwoju niedożywienia u pacjentów z nowotworami wpływa wiele różnych czynników:
- Zmniejszone spożycie pokarmów będące wynikiem lokalizacji nowotworu np. w przewodzie pokarmowym
- Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie w wyniku rozwoju stanu zapalnego
- Dolegliwości mogące wystąpić podczas leczenia onkologicznego np. biegunki, nudności, zmiany w odczuwaniu smaków
Czy wiesz, że?
Rola białka i kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie pacjenta onkologicznego.
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Chory na nowotwór potrzebuje go jednak prawie 2 razy więcej – ok. 1,5 g białka / kg masy ciała na dobę. Oznacza to, że pacjent onkologiczny powinien szczególnie dbać o odpowiednią podaż białka w codziennej diecie. Źródłami białka o wysokiej wartości odżywczej w diecie są mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować.
- Podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
- Odpowiada za budowę i pracę mięśni
- Składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
- Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
- Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Omega 3 należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, stąd należy je dostarczać wraz z dietą. Ich źródłem są głównie ryby, orzechy, oleje roślinne (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek). Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, dlatego są uważane w onkologii za składnik, którego dostarczenie do organizmu wraz z dietą jest szczególnie ważne w przebiegu choroby nowotworowej.
Choroba nowotworowa jak i samo leczenie przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie pacjenta onkologicznego, co wpływa m.in. na obniżenie apetytu, nudności, utratę masy ciała, w tym masy mięśniowej i osłabienie. To może to prowadzić do rozwoju niedożywienia, które może mieć wpływ na przebieg terapii onkologicznej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej i poprawy stanu odżywienia pacjenta onkologicznego.
Czasami pokrycie zapotrzebowania na białko i omega 3 poprzez modyfikację tradycyjnej diety pacjenta onkologicznego nie wystarcza wtedy lekarz może zalecić wsparcie żywieniowe, w postaci doustnych preparatów odżywczych.
Dlaczego warto stosować Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein Omega 3 odżywia i dzięki temu wspiera leczenie pacjentów onkologicznych
Nutridrink Protein Omega 3 to największa ilość:
- białka (18 g)
- energii (306 kcal)
- kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg)
skoncentrowane w najmniejszej butelce (125 ml)¹
- Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
- Dostępny w 2 smakach (rześki smak truskawkowo-malinowy oraz rześki smak mango-brzoskwinia) stworzonych z myślą o pacjentach onkologicznych.
Stosowanie
Zalecane spożycie to 1-2 BUTELKI DZIENNIE przez MINIMUM 14 DNI lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza (jako uzupełnienie diety).
Jak stosować?
Zalecenia dotyczące stosowania Nutridrink Protein Omega 3:
- Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Ważne informacje
- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
Składniki
Białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, olej rybi (zawiera soję), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator: lecytyny (lecytyna sojowa), chlorek choliny, L-askorbinian sodu, cytrynian potasu, barwnik: karmin, wodorofosforan dipotasu, barwnik: kurkumina, mleczan żelaza (II), glukonian miedzi (II), D-pantotenian wapnia, octan DL-alfa-tokoferylu, siarczan cynku, nikotynamid, siarczan manganu, chlorowodorek pirydoksyny, fluorek sodu, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, D-biotyna, selenian (IV) sodu, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza w 100 ml:
- Wartość energetyczna - 1029 kJ/ 245 kcal
- Tłuszcz - 9,6 g, w tym:
- kwasy nasycone - 2,2 g
- wielonienasycone - 3,5 g
- kwas eikozapentaenowy (EPA) - 880 mg (9,99 g / 100 g kwasów tłuszczowych)
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) - 585 mg (6,64 g / 100 g kwasów tłuszczowych)
- Węglowodany - 25,1 g, w tym:
- cukry - 13,5 g
- laktoza - <0,35 g
- Błonnik - 0 g
- Białko - 14,6 g
- Sól - 0,1 g
Witaminy:- Witamina A - 232 µg
- Witamina D - 7,85 µg
- Witamina E - 4,09 mg (α-TE/ET)
- Witamina K - 14 µg
- Tiamina - 0,24 mg
- Ryboflawina - 0,5 mg
- Niacyna - 0,77 mg (4,23 NE/EN)
- Kwas pantotenowy - 1,55 mg
- Witamina B6 - 0,51 mg
- Kwas foliowy - 35,4 µg
- Witamina B12 - 1,04 µg
- Biotyna - 10,6 µg
- Witamina C - 31,4 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe:- Na - 39,1 mg
- K - 98 mg
- Cl - 46,8 mg
- Ca - 336 mg
- P - 287 mg
- Mg - 54 mg
- Fe - 2,25 mg
- Zn - 2,3 mg
- Cu - 0,34 mg
- Mn - 0,24 mg
- F - 0,25 mg
- Mo - 14,7 µg
- Se - 13,4 µg
- Cr - 8,48 µg
- I - 30,5 µg
Inne:- Cholina - 99 mg
- Osmolarność - 570 mOsmol/l
Produkt bezglutenowy. Pakowany w atmosferze ochronnej. Sterylizowany UHT.
¹ Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów do żywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (07/2022)² Pod nadzorem lekarza³ Opracowany na podstawie Baracos V, et al, Cancer-associated cachexia, Nature reviews, 2018
Podmiot odpowiedzialny:
Nutricia Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 8
00-728 Warszawa