Witamina D to jedna z kluczowych witamin dla zdrowia i funkcjonowania organizmu człowieka. Jest potrzebna do budowania i utrzymania odporności. Pomaga także w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu oraz w utrzymaniu właściwego poziomu wapnia we krwi, dlatego prawidłowy poziom witaminy D jest tak ważny dla zachowania mocnych kości, zębów i mięśni.
SELTAREN® D3 FORTE przeznaczony jest do stosowania w celu uzupełnienia codziennej diety w witaminę D i nienasycone kwasy tłuszczowe dla osób powyżej 75 r.ż., w tym seniorów z otyłością.
Olej z czarnuszki
zawarty w SELTAREN® D3 FORTE jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednonienasyconego kwasu oleinowego i wieloniena- syconego kwasu linolowego. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej z czarnuszki pomaga również utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, ponieważ wpływa na produkcję insuliny, tolerancję glukozy i proliferację komórek beta. Olej pozyskiwany jest z nasion rośliny Nigella sativa, zwanej także czarnym kminkiem lub kalonji. Zarówno olej, jak i nasiona czarnuszki są używane w kuchni, zwłaszcza indyjskiej i bliskowschodniej.
Witamina D
Zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wieku, masy ciała, pory roku i nasłonecznienia, diety oraz trybu życia:
- seniorzy z otyłością >75 r.ż. – 4000-8000 j.m. (100-200 μg)/dobę,
- seniorzy >75 r.ż. od 2000 j.m. (50 μg) do 4000 j.m. (100 μg)/dobę.¹
Witamina D wykazuje działanie ogólnoustrojowe i wielokierunkowe, ponieważ działa jak hormon, a każda komórka organizmu człowieka posiada dla niej receptor. Cholekalcyferol wyprodukowany w skórze pod wpływem syntezy słonecznej oraz cholekalcyferol (i ergokalcyferol) wchłonięty w jelicie cienkim z diety oraz suplementów jest transportowany do wątroby, a następnie z wątroby do nerek (jak również do wielu innych tkanek, np. skóry oraz komórek odpornościowych), gdzie dochodzi do powstawania aktywnej formy witaminy D. Niestety, wiele czynników może obniżać zdolność pozyskiwania wystarczającej ilości witaminy D z syntezy słonecznej. Położenie geograficzne Polski sprawia, że odpowiednia ilość słońca, występuje od czerwca do sierpnia. Jednakże, nawet w tym okresie, tworzenie witaminy D może być ograniczone lub całkowicie blokowane przez czynniki takie jak: używanie filtrów przeciwsłonecznych, unikanie słońca, spędzanie czasu w pomieszczeniach w godzinach od 10 do 17, życie w dużych miastach, w których budynki blokują światło słoneczne. Wiek również wpływa negatywnie na syntezę witaminy D dlatego u osób po 75 r.ż., szczególnie tych z otyłością, obserwuje się zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej. Prawidłowy poziom witaminy D jest niezbędny do zachowania zdrowia człowieka, bo m.in. pomaga utrzymać odporność, mocne kości, mięśnie i zęby. Dlatego z powodu czynników ograniczających wytwarzanie witaminy D w organizmie, osobom po 75 roku życia zaleca się suplementację witaminy D przez cały rok.
Witamina D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Udowodniono, że witamina D wspomaga działanie systemu immunologicznego, który jest pierwszą linią obrony organizmu przed czynnikami zewnętrznymi. Receptory witaminy D znajdują się w makrofagach, komórkach dendrytycznych oraz limfocytach T i B, co dowodzi zasadniczej roli tej witaminy w procesach odporności. Czasami w organizmie obserwuje się proces zwany „burzą cytokinową”. Cytokiny to białka, które są integralną częścią układu odpornościowego, pobudzają one inne komórki układu immunologicznego do określonych reakcji pozytywnych albo negatywnych. Właściwy poziom witaminy D pomaga kontrolować aktywność tych komórek. Dlatego prawidłowy poziom witaminy D w organizmie jest szczególnie ważny w okresie jesienno-zimowym, gdy spada liczba słonecznych dni i ekspozycja na słońce jest ograniczona.
Witamina D dla utrzymania zdrowych kości
Kości to rosnące i stale zmieniające się elementy ciała. Kość w budowie podobna jest do gąbki. Do około 30 roku życia organizm człowieka wytwarza więcej masy kostnej niż jej traci, ale z wiekiem kości słabną, a otwory w wewnętrznej części kości stają się większe i liczniejsze. Dodatkowo organizm osób starszych nie przetwarza witaminy D tak wydajnie, jak to ma miejsce u osób młodszych. Ponadto, inne czynniki takie jak brak ruchu, nieodpowiednia dieta, czy palenie papierosów mogą przyczynić się do osłabienia kości. Poza tym, kobiety są do czterech razy bardziej narażone na większą utratę masy kostnej niż mężczyźni.
Witamina D pomaga dorosłym zachować mocne kości uczestnicząc we wchłanianiu wapnia i fosforu, a zarówno wapń jak i fosfor to składniki kluczowe dla kości i zębów – w kościach ulegają one uwalnianiu. Witamina D jest też potrzebna, żeby utrzymać odpowiedni poziom wapnia we krwi, ponieważ pod jej wpływem w jelitach dochodzi do zwiększenia syntezy białka wiążącego wapń i zwiększenia jego wchłaniania, czyli witamina D podwójnie przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i zębów. Witamina D wpływa też na siłę mięśni, przez co przyczynia się do zachowania właściwej postawy ciała. Pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni.²
Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek
Witamina D wspomaga proliferację i różnicowanie komórek należących do układu immunologicznego, wpływa na aktywność limfocytów oraz stosunek limfocytów Th1 do Th2.
1 kapsułka zawiera:
- Olej z nasion czarnuszki - 189 mg, w tym:
- kwas linolowy (LA) - 94,5 mg
- kwas oleinowy - 38 mg
- Witamina D - 100 μg (4000 j.m.) – 2000%*
*% RWS – referencyjnej wartości spożyciaZalecane spożycie:
1 kapsułka dziennie, popić wodą.
Informacje dodatkowe:
- Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia i zdrowym trybie życia.
- Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
- Nie należy przekraczać zalecanej porcji produktu do spożycia w ciągu dnia.
Podmiot odpowiedzialny:
Unipharm Sp.z o.o.
ul.Puławska 428
02-884 Warszawa
¹ Rekomendacje, Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r., Postępy neonatologii 2018;24(1)² Upadki stanowią czynnik ryzyka w odniesieniu do złamań kości u osób obojga płci w wieku 60 lat i starszych. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania dziennie 20 μg witaminy D ze wszystkich źródeł. Istnieje wiele czynników ryzyka złamań kości i zmiana jednego z tych czynników ryzyka może wywierać korzystny wpływ lub go nie wywierać.