Aloes to rodzaj jednoliściennych sukulentów liściowych, (czyli roślin, które przystosowały się do życia w warunkach bardzo gorących dzięki możliwości magazynowania wody w różnych tkankach; przykładem sukulenta łodygowego jest np. kaktus), znany od tysięcy lat, jako roślina lecznicza. Aloes należy do rodziny liliowatych – podobnie jak lilie, tulipany, hiacynty, szparagi, czosnek i cebula. Aloes czasami bywa mylony z agawą, gdyż podobnie jak ona, jest byliną o grubych, zielonych, mięsistych liściach z kolcami na krawędziach.
Przyjmuje się, że na świecie występuje ponad 300 gatunków aloesu (różne źródła podają od 330 do 400 gatunków w zależności od ujęcia systematycznego). Nazywany jest „lekarzem w doniczce. Nazwę tę zawdzięcza swoim właściwościom leczniczym. W medycynie stosuje się Aloe barbadensis (Aloe vera), czyli aloes zwyczajny, aloes drzewiasty (Aloe arborescens Miller) i aloes uzbrojony (Aloe ferox). Szczególną popularnością cieszy się Aloe vera, a to przede wszystkim dzięki lekko gorzkawemu sokowi, który jest bogatym źródłem składników odżywczych i prozdrowotnych.
Acemannan (aloverosa).
Według badań naukowych ten mukopolisacharyd stanowi główną substancje o działaniu prozdrowotnym w aloesie. Związek ten złożony z długołańcuchowych drobin cukrowych składa się z głównie z aminocukrów i kwasów uronowych. Wytwarzany jest w organizmie ludzkim do okresu pokwitani. Niestety często nieodżywiony odpowiednio organizm m.in. pod wpływem ciągłego stresu nie jest w stanie, mimo młodego wieku, poradzić sobie z produkcją mukopolisacharydów na odpowiednim poziomie. Dlatego jesteśmy zmuszeni do dostarczania go wraz z pożywieniem i tu jednym z najbogatszych i najlepszych źródeł jest sok z aloesu.
Acemannan gromadzony jest w pobliżu błon komórkowych, zmieniając pozytywnie ich funkcje, a jednocześnie mechanicznie ochraniając. Zwiększa on odporność całego organizmu na działanie pasożytów, wirusów i bakterii. Zwiększa on odporność całego organizmu na działanie pasożytów, wirusów i bakterii oraz wpływa korzystnie na odbudowanie naturalnej flory bakteryjnej. Liczne badania naukowe potwierdzają jego wpływ na cały układ odpornościowy.
Certyfikat Międzynarodowej Rady Naukowej ds. Aloesu (IASC),
przyznawany jest produktom o najwyższych parametrach (zawartość i czystość aloesu). Certyfikat ten jest bardzo popularny na zachodzie i w USA gdzie traktowany jest jako aloesowy znak jakości. Aby uzyskać certyfikat IASC producent musi spełniać wszystkie wymagania Rady, a jego produkt, co roku przechodzi szereg specjalistycznych badań w laboratoriach IASC.
Sposób użycia soku aloesowego
- 50 ml (5 łyżek) dziennie, na godzinę przed posiłkiem.
- Należy rozcieńczyć przed spożyciem wodą lub sokiem owocowym w stosunku 1:1.
- Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia 50 ml (5 łyżek) soku dziennie.
- Przed użyciem wstrząsnąć.
- Maksymalna porcja dzienna zawiera 49,8 ml czystego soku z aloesu.
- Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
- Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety
Skład:
sok aloesowy – 99,7%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy,
substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 miesiąc.
Informacje dodatkowe:
- Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia i zdrowym trybie życia.
- Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
- Nie należy przekraczać zalecanej porcji produktu do spożycia w ciągu dnia.
Podmiot odpowiedzialny:
Laboratoria Natury Sp. z o.o.
ul. Zawieprzycka 8D
20-228 Lublin