Witamina D pełni wiele funkcji w organizmie, jednak najważniejsze z nich to pomoc w:
- prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu,
- utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
- utrzymaniu zdrowych kości,
- prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Kiedy stosować WITAMINĘ D:
Do postępowania dietetycznego:
- w przypadkach niedoboru witaminy D, a szczególnie u osób krótko przebywających na powietrzu,
- w chorobach alergicznych,
- w osteoporozie,
- w przypadku źle gojących się ran, u osób starszych.
Wartość
odżywcza
|
W
100 g produktu
|
w
1 tabletce
(320
mg)
|
Wartość
energetyczna
|
996
kJ (250 kcal)
|
3,2
kJ (0,8 kcal)
|
Tłuszcz
-
w tym kw. tłuszczowe nasycone
|
0,8
g
0,8
g
|
<0,01
g
<0,01
g
|
Węglowodany -
w tym cukry
-
w tym poliole
-
w tym skrobia
|
57,44
g
2,83
g
50
g
2,2
g
|
0,18
g
0,009
g
0,16
g
0,007
g
|
Błonnik
|
39,1
g
|
0,125
g
|
Białko
|
0
g
|
0
g
|
Sól
|
<0,01
g
|
<0,01
g
|
Witamina
D3
|
31250
µg
|
100
µg (2000%)*
|
*-%
realizacji zalecanego dziennego spożycia
Podmiot odpowiedzialny:
Natur Produkt Zdrovit Sp. z o.o.
ul. Nocznickiego 31
01-918 Warszawa