Wpływ owoców czarnego bzu na zdrowie Korzystne dla zdrowia właściwości owoców czarnego bzu Sambucus nigra znane są od pokoleń. Owoce czarnego bzu mają korzystny wpływ na organizm w okresach wymagających wsparcia odporności np. jesienno-zimowych. Wykazują właściwości antyoksydacyjne, wspomagając naturalne funkcje układu odpornościowego. Aby zachować korzystne właściwości czarnego bzu konieczne jest ich umiejętne przetworzenie i podanie w odpowiedniej formie*.
Witaminy A, C, D, B6, cynk, kwas foliowy, miedź i selen, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C, cynk, miedź i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
* Nie należy spożywać nieprzetworzonych owoców czarnego bzu lub produktów z czarnego bzu z niepewnych źródeł.Skład:
SKŁADNIK |
3 łyżeczki (15ml) |
%RWS* |
Sok z owoców bzu czarnego |
5,7 g** |
– |
Witamina A |
125 µg |
16% |
Witamina D |
15 µg |
300% |
Witamina C |
225 mg |
181% |
Witamina B6 |
2,1 mg |
150% |
Kwas foliowy |
300 µg |
300 µg |
Cynk |
22,5 mg |
225% |
Miedź |
1,5 mg |
150% |
Selen |
150 µg |
273% |
*RWS – % referencyjnej wartości spożycia
**ekwiwalent ok. 8,1 g owoców bzu czarnego
Stosowanie:
- 15 ml dziennie (15ml=3 łyżki do herbaty)
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny przyjmować produktu bez konsultacji ze specjalistą.
Informacje dodatkowe:
- Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia i zdrowym trybie życia.
- Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
- Nie należy przekraczać zalecanej porcji produktu do spożycia w ciągu dnia.
Podmiot odpowiedzialny:
Adamed Consumer Healthcare S.A.
ul. Pieńków 149
05-152 Czosnów