Wpływ owoców czarnego bzu na zdrowie Korzystne dla zdrowia właściwości owoców czarnego bzu Sambucus nigra znane są od pokoleń. Owoce czarnego bzu mają korzystny wpływ na organizm w okresach wymagających wsparcia odporności np. jesienno-zimowych. Wykazują właściwości antyoksydacyjne, wspomagając naturalne funkcje układu odpornościowego. Aby zachować korzystne właściwości czarnego bzu konieczne jest ich umiejętne przetworzenie i podanie w odpowiedniej formie*.
Witaminy A, C, D, B6, cynk, kwas foliowy, miedź i selen, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C, cynk, miedź i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
* Nie należy spożywać nieprzetworzonych owoców czarnego bzu lub produktów z czarnego bzu z niepewnych źródeł.Skład:
SKŁADNIK |
3 łyżeczki (15ml) |
%RWS* |
Sok z owoców bzu czarnego |
5,7 g** |
– |
Witamina A |
125 µg |
16% |
Witamina D |
15 µg |
300% |
Witamina C |
225 mg |
181% |
Witamina B6 |
2,1 mg |
150% |
Kwas foliowy |
300 µg |
300 µg |
Cynk |
22,5 mg |
225% |
Miedź |
1,5 mg |
150% |
Selen |
150 µg |
273% |
*RWS – % referencyjnej wartości spożycia
**ekwiwalent ok. 8,1 g owoców bzu czarnego
Stosowanie:
- 15 ml dziennie (15ml=3 łyżki do herbaty)
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny przyjmować produktu bez konsultacji ze specjalistą.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety ani zdrowego trybu życia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji produktu do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przed zastosowaniem produktu sugerujemy zapoznanie się z dokładnymi informacjami podanymi na opakowaniu lub załączonej ulotce.
Podmiot odpowiedzialny:
Adamed Pharma S.A.
Pieńków,
ul. Mariana Adamkiewicza 6A
05-152 Czosnów k. W-wy