Maślan sodu MAX
Produkt w postaci kapsułek zawierających maślan sodu w mikropeletkach, co warunkuje wydłużone uwalnianie składnika aktywnego, również w dalszych częściach przewodu pokarmowego. Kwas masłowy jest produkowany naturalnie w organizmie w jelicie grubym. Odżywia on komórki nabłonka jelit. W badaniach klinicznych wykazano, że u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (z biegunką) stężenie kwasu masłowego jest znacząco obniżone i uzasadnione jest jego uzupełniające spożycie.
Zastosowanie:
Do postępowania dietetycznego w:
- niezakaźnych stanach zapalnych jelit (min. spowodowanych choroba Leśniewskiego-Crohna lub wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego),
- ostrych biegunkach,
- zaburzeniach czynnościowych jelit(np. choroba uchyłkowa jelita, zespół jelita drażliwego).
Ważne informacje:
Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych oraz dzieci powyżej 7. roku życia. Produkt musi być stosowany pod nadzorem lekarza. Nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Nie jest przeznaczony dla osób, u których nie stwierdzono chorób, zaburzeń lub schorzeń, których dotyczy zamierzone stosowanie produktu.
Zalecane spożycie:
Osoby dorosłe oraz dzieci powyżej 7. roku życia – 1 kapsułka raz dziennie, bezpośrednio po posiłku, popijając dużą ilością wody.
Kapsułkę należy połknąć w całości (bez otwierania, rozgryzania i wysypywania zawartości).
Lekarz może dokonać modyfikacji sposobu użycia produktu, stosownie do indywidualnych, szczególnych potrzeb żywieniowych pacjenta.
Czas stosowania powinien być zgodny z zaleceniami lekarza.
Środki ostrożności i przeciwskazania:
Nie należy stosować u osób z zaburzeniami połykania lub w przypadku, gdy połykanie kapsułek sprawia trudności.
Nie stosować przy nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze 15-25°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią, nie przechowywać w pobliżu źródła ciepła, unikać gwałtownych zmian temperatury podczas przechowywania.
Składniki:
1 kapsułka:
- Wartość energetyczna 16 kJ / 4 kcal
- Tłuszcz 0,38 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,38 g
- Węglowodany 0 g
- Błonnik 0,27 g
- Białko 0 g
- Sól 0,19 g
- Maślan sodu 480 mg
- w tym kwas masłowy 384 mg
* RWS - referencyjna wartość spożycia.
Składniki:
Mikropeletki (maślan sodu, substancja wypełniająca-celuloza; substancje glazurujące – hydroksypropylometyloceluloza, etyloceluloza), kapsułka (substancja glazurująca – hydroksypropylometyloceluloza).
Podmiot odpowiedzialny:
Olimp Laboratories Sp. z o.o.
Pustynia 84F
39-200 Dębica