Produkt normokaloryczny, kompletny pod względem odżywczym, zawierający błonnik. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią.
Diasip to doustny preparat odżywczy, który:
- zawiera potrzebne składniki odżywcze skoncentrowane w małej objętości,
- jest produktem o niskim indeksie glikemicznym,
- zawiera błonnik,
- posiada płynną formę ułatwiającą spożycie osobom chorym,
- jest bezglutenowy.
Kiedy może pomóc?
Podczas choroby pacjenci często tracą apetyt i jedzą mniej niż zwykle. Zdarza się również, że stosowana przez nich dotychczas dieta nie jest odpowiednia dla osoby chorej. Jednym ze sposobów uzupełnienia jadłospisu osoby chorej w potrzebne jej składniki odżywcze jest żywienie medyczne.
Diasip dostarcza energię, białko oraz witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w małej objętości, łatwej do wypicia.
Przeznaczony do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią oraz w takich przypadkach jak:
- przed oraz po zabiegach operacyjnych
- okres rekonwalescencji
- po udarze mózgu
- zaburzenia żucia i połykania
- brak apetytu o różnej etiologii.
Dawkowanie
O ile lekarz nie zaleci inaczej:
- jako uzupełnienie diety: 1-3 butelek na dobę,
- jako jedyne źródło pożywienia: 7-10 butelek na dobę, inaczej.
Jak stosować?
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Pić powoli, przez co najmniej 30 minut.
Środki ostrożności:
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
- Nie stosować u pacjentów z fruktozemią.
Przechowywanie
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
Wartość odżywcza w 100 ml:
- Wartość energetyczna - 435 kJ/ 104 kcal
- Tłuszcz - 3,8 g, w tym:
- Węglowodany - 11,7 g, w tym:
- cukry - 8,3 g
- laktoza - 3,6 g
- Błonnik - 2,0 g
- Białko - 4,9 g
- Sól - 0,14 g
Witaminy:- Witamina A - 82 µg
- Witamina D - 1,20 µg
- Witamina E - 2,5 mg (α-TE/ET)
- Witamina K - 5,3 µg
- Tiamina - 0,40 mg
- Ryboflawina - 0,20 mg
- Niacyna - 0,23 mg (1,8 mg NE/EN)
- Kwas pantotenowy - 0,80 mg
- Witamina B6 - 0,30 mg
- Kwas foliowy - 38,0 µg
- Witamina B12 - 0,65 µg
- Biotyna - 6,5 µg
- Witamina C - 15,0 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe:- Na - 55 mg
- K - 100 mg
- Cl - 45 mg
- Ca - 53 mg
- P - 47 mg
- Mg - 23 mg
- Fe - 1,6 mg
- Zn - 1,2 mg
- Cu - 0,18 mg
- Mn - 0,33 mg
- F - 0,10 mg
- Mo - 10 µg
- Se - 7,5 µg
- Cr - 12 µg
- I - 13 µg
Inne:- Karotenoidy - 0,20 mg
- Cholina - 50 mg
- Osmolarność - 365 mOsmol/l