Jesienią, kiedy jesteśmy narażeni na zmarznięcie czy przemoczenie, wzmacnianie naturalnej odporności organizmu nabiera szczególnego znaczenia. Odporny organizm lepiej poradzi sobie z bakteriami oraz wirusami i nawet jeśli nie unikniemy przeziębienia, przebiegnie ono dużo łagodniej. Żeby było to możliwe musimy zapewnić sobie trzy podstawowe czynniki: przede wszystkim odpowiednie odżywienie, dalej - regularną aktywność fizyczną oraz odpoczynek.

Żywienie ma dla budowania odporności znaczenie decydujące. Aby nasz organizm podejmował skuteczną walkę z drobnoustrojami musi być regularnie odżywiany. Z tego też powodu należy w ciągu dnia zjeść pięć niezbyt obfitych posiłków. Nigdy nie wychodźmy z domu bez śniadania. Nie powinniśmy doprowadzać do uczucia głodu, gdyż osłabia on organizm i szybko czyni go podatnym na wyziębienie.
Ważne, by każdy z posiłków zawierał warzywa i owoce. Najlepiej, by były one świeże. Korzystajmy zatem z dobrodziejstwa cytrusów - pomarańcze, mandarynki, grejpfruty czy kiwi bogate są w witaminę C oraz rutynę, które uszczelniają naczynia krwionośne chroniąc organizm przez przenikaniem wirusów do krwi.
Kilka razy w tygodniu zastąpmy tradycyjne ziemniaki makaronem pełnoziarnistym lub kaszą np. gryczaną zawierającą moc witamin z grupy B, niezbędnych do produkcji białych ciałek krwi. Kasza to także źródło magnezu kojącego układ nerwowy.
Sprzymierzeńcem odporności są bakterie probiotyczne korzystnie wpływające na florę bakteryjną jelit. Codziennie jedzmy fermentowane produkty mleczne, jednak zamiast bardzo słodkiego jogurtu owocowego wybierzmy naturalny i sami dodajmy do niego np, mrożone czarne porzeczki czy maliny oraz łyżeczkę miodu.
Czasami wystarczą drobne zmiany, żeby znacznie podnieść walory zdrowotne naszych posiłków. Do dań warto dodawać bakteriobójczy czosnek, nasiona i orzechy, zawierające cynk. Nie zapominajmy o natce pietruszki do zupy, czy szczypiorze na kanapki.
Jeśli mamy wątpliwości czy jemy wystarczająco dobrze, sięgnijmy po suplementy mogące pomóc nam w budowaniu odporności, tj. przede wszystkim te zawierające kwasy omega-3 i omega-6 działające przeciwzapalnie i uszczelniające błony śluzowe np.
Oeparol x60 kapsułek czy znany od pokoleń tran np. Mӧllers Tran norweski o aromacie
owocowym,
cytrynowym lub
naturalnym 250 ml. Z witamin i minerałów najważniejsze są: witamina C, cynk, selen, rutozyd zawarte m.in. w
Rutinacea Max x60 tabletek.
Poza dietą, dla odporności potrzebny jest ruch. Jeśli tylko nie jest zbyt mokro i wietrznie wychodźmy na świeże powietrze. Spacerować powinniśmy praktycznie przy każdej pogodzie, jednak pamiętajmy
o odpowiednim warstwowym ubraniu, gdyż zarówno zmarznięcie, jak i przegrzanie mocno osłabia organizm.
Jeśli odżywieni i aktywni, zadbamy jeszcze o relaks i odpowiednio długi nocny sen, wówczas żaden sezon przeziębień i grypy nie będzie nam straszny.