Sezon na truskawki w pełni. Co prawda od wielu lat owoce te możemy kupić przez cały rok, jednak ze względów zdrowotnych należy je jeść właśnie teraz, gdy warunki atmosferyczne sprzyjają ich naturalnemu dojrzewaniu. Warto bowiem wiedzieć, że w przemysłowej produkcji pozasezonowych truskawek stosuje się pestycydy. Zwracajmy również uwagę na pochodzenie tych owoców, wybierając uprawy regionalne.

Można powiedzieć, że truskawki to samo zdrowie. Truskawek nie powinny jeść jedynie osoby z objawami alergii pokarmowej, u których po spożyciu mogą wystąpić pokrzywka lub uporczywa biegunka oraz osoby z nadwrażliwością na salicylany. Poza tą nieliczną grupą, większość z nas powinna korzystać z krótkiego sezonu na truskawki krajowe z korzyścią dla zdrowia i urody.
Truskawki mają wiele zalet. Są bogate w witaminy i minerały: witaminę C, beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawarte w owocach wapń i fosfor wzmacniają kości, z kolei żelazo odpowiada za prawidłowy przebieg procesów krwiotwórczych, dzięki czemu jedzenie truskawek pomaga przeciwdziałać anemii.
Truskawki mają działanie wzmacniające organizm. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby wątroby, nerek i dolegliwości reumatyczne. Owoce posiadają także właściwości antynowotworowe wynikające z obecności kwasu elegonowego oraz przeciwzapalne – są szczególnie wskazane przy zapaleniu zatok czy żył.
Truskawki ze względu na niską wartość indeksu glikemicznego (IG) wynoszącą 40 są dobre dla cukrzyków, co więcej zawarta w owocach fizetyna pomaga zminimalizować powikłania towarzyszące cukrzycy, zwłaszcza dziecięcej, gdyż zmniejsza obrzęk nerek.
Truskawki są także idealne dla osób dbających o linię, gdyż przy bogactwie składników mineralnych mają jeszcze tę zaletę, że są niskokaloryczne. Wartość odżywcza w 100 gramach owoców to jedynie 28 kcal, węglowodany 7,2 g; białko 0,7 g; tłuszcze 0,4 g; Zawierają przy tym dużo (bo aż 1,8 g) błonnika, w tym rozpuszczalnego, który w połączeniu z bromeliną znacznie poprawia trawienie i przemianę materii, co wpływa korzystnie na proces usuwania toksyn z organizmu.
Truskawki są szeroko wykorzystywane w kosmetologii. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i ściągającym, które zawdzięczają fitocydom, są wykorzystywane przy produkcji maseczek do twarzy, zwłaszcza do cery trądzikowej. Wyciąg z truskawki stosuje się także w preparatach do opalania się jako naturalny filtr promieni UVA i UVB. Przyjemny słodki aromat truskawek jest także często używany jako kompozycja zapachowa wielu kosmetyków i perfum.
Warto również samemu wykorzystać truskawki jako kosmetyk domowy. Rozgniecione owoce nałożone na twarz, ze względu na dużą zawartość witaminy C, flawonów i flawonoidów pomogą zlikwidować wszelkie przebarwienia skóry takie jak piegi, plamy i wypryski, ale także mogą okazać się skuteczne w przypadkach egzemy. Truskawki wybielają również zęby.
Tak więc jedzmy truskawki na zdrowie!