Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami można zaobserwować wzrost towarzyskich spotkań na świeżym powietrzu. Podstawą menu podczas takich imprez są specjały z grilla, które często wywołują problemy z wątrobą, zgagą i niestrawnością. Jak uniknąć przykrych konsekwencji nie rezygnując z przyjemności jedzenia i przy okazji nie złapać kilku dodatkowych kilogramów?

Na takich biesiadach z reguły serwowane są tłuste gatunki mięs m.in. karkówki, golonki, kiełbasy czy kaszanki. Są one źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze prowadzą do poważnych chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, dostarczają nam one ogromne ilości „nadprogramowych” kalorii, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej i skutkuje nadwagą i otyłością. Ponadto częścią takiego menu jest z reguły piwo lub mocniejszy alkohol, które również są wysokokaloryczne.
Warto podkreślić, że dla utrzymania dobrej kondycji zdrowia oraz właściwej wagi ostatni posiłek powinniśmy jeść około godziny 18.00 -19.00, przynajmniej na 4 godziny przed snem. Zwykle o tej porze dopiero zaczynamy biesiadować, a w rezultacie obciążony żołądek nie pozwala nam spokojnie zasnąć po zakończonej imprezie. W takim wypadku aby nasza wątroba nie była zbytnio obciążona warto radykalnie zmienić swoje grillowe przyzwyczajenia i zacząć wybierać chude gatunki mięs. Kurczak i indyk zawierają zdecydowanie mniejsze ilości tłuszczu, szybciej się pieką, przez co krócej są poddawane działaniu niekorzystnych substancji powstających w procesie spalania węgla. Warto urozmaicić menu grillowanymi warzywami np. papryką, cukinią, pomidorami, ponieważ zawierają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych. Ich główną zaletą jest niskokaloryczność, ale nie bez znaczenia jest również ich smak. W naszym grillowym jadłospisie nie powinno również zabraknąć ryb. Są one stosunkowo łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Co niezwykle istotne są także zdrowe. W tym przypadku możemy pozwolić sobie nawet na te tłuste morskie gatunki. Zawierają one, bowiem kwasy omega-3, które chronią nasze serce, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, podnosząc natomiast poziom dobrego cholesterolu HDL. Pysznym i zdrowym dodatkiem do ryb oraz mięsa będą sałatki i surówki. Są one niskokaloryczne i bogate w witaminy i składniki mineralne. Szczególnie ważne będą witaminy o działaniu przeciwutleniającym takie jak witamina C. Te antyoksydanty będą unieszkodliwiać powstałe w procesie smażenia wolne rodniki, które są odpowiedzialne za wiele chorób, a także starzenie się organizmu. Dostarczają nam także niezwykle ważne dla naszego serca witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy. Co więcej zjedzenie surówki lub sałatki nasyci nas i sprawi, że zjemy mniej wysokokalorycznych dodatków.
Jeśli nie uda nam się zachować równowagi w spożywaniu grillowanych specjałów wówczas należy wspomóc układ trawienny naturalnymi preparatami, takimi jak
Olimp HepaPlus x30 kapsułek lub
Proliver Wątroba x30 tabletek, dzięki czemu wspomożemy pracę układu trawiennego i znów będziemy myśleć o kolejnym grillowaniu.