Gdy zaczynają dokuczać nam gazy, wzdęcia czy zaparcia to znak, że nasz układ pokarmowy boryka się z problemami. Przed nami kolejne święta, większość z nas zje znów o wiele za dużo. A przejedzenie się jest najczęstszą przyczyną kłopotów z trawieniem. Obfite, tłuste posiłki powodują nagromadzenie się w jelitach dużej ilości składników pokarmowych. Żołądek nie zdąży strawić pokarmu i przesuwa się on do jelita grubego, gdzie dochodzi do nadmiernej fermentacji oraz wytwarzania gazów. To z kolei wywołuje wzdęcia i bóle brzucha, czasem też biegunki. Zazwyczaj dolegliwości nasilają się zaraz po posiłku i zmniejszają po wizycie w toalecie.

W takich sytuacjach doraźnie możemy wspomóc się preparatami regulującymi trawienie jak
Espumisan 40mg x100 kapsułek, jednakże najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana nawyków żywieniowych. Posiłki należy jeść powoli, bardzo dokładnie przeżuwając każdy kęs. Najlepiej ograniczyć spożywanie produktów powodujących gazy, czyli roślin strączkowych, warzyw kapustnych, cebuli, czosnku, rzodkiewki, ale i drożdży piekarskich oraz większych ilości mleka. Bezwzględnie wykluczyć należy picie napojów gazowanych. Po cięższym posiłku wskazane jest wypicie herbatki ziołowej na bazie kminku lub kopru włoskiego, możemy skorzystać z gotowych mieszanek jak np. Herbatka
Verdin Fix x40 saszetek.
Bardziej dokuczliwym zaburzeniem trawienia są zaparcia, czyli przedłużone pozostawanie treści jelitowej w obrębie przewodu pokarmowego oraz utrudnione jej wydalanie. O regularnym wypróżnianiu możemy mówić, gdy następuje ono nie rzadziej niż trzy razy w tygodniu. Na zaparcia możemy zastosować odpowiednie preparaty np.
Colon C 200g, jednakże nasze jelita szybko się rozleniwiają i z czasem coraz trudniej zmusić je do samodzielnej pracy. Dążmy zatem przede wszystkim do uregulowania trybu życia poprzez zmianę nawyków żywieniowych oraz zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki ruchu. Pamiętajmy, że metabolizm bardzo spowalnia w wyniku siedzącego trybu życia. Zażywając regularnie aktywności fizycznej pobudzamy nasze jelita do intensywnej pracy.
Dla naszych jelit zbawienna jest dieta bogata w błonnik pokarmowy, który wymiata z jelit zalegającą
w nich treść pokarmową. Błonnik znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, otrębach, grubych kaszach oraz w świeżych warzywach i owocach, zwłaszcza suszonych śliwkach. Żeby błonnik spełnił swoje zadanie poprzez spęcznienie w przewodzie pokarmowym, powinniśmy wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie. Ze swych właściwości łagodzących i regulujących pracę jelit od lat znane jest także siemię lniane zawierające mnóstwo substancji śluzowych. Jeśli nie jesteśmy w stanie przełknąć specyficznego naparu, dodajmy ziarenka lnu do sałatek czy na kanapki.
Jeśli kłopoty z trawieniem, zwłaszcza zaparcia utrzymują się należy skonsultować się z lekarzem, który pomoże w ustaleniu przyczyn dolegliwości i odpowiednio dobierze leczenie, gdyż nieleczone mogą doprowadzić nawet do trwałego uszkodzenia jelit i nasilenia dolegliwości.