W okresie wczesnojesiennym z reguły odnotowuje się znaczący wzrost zachorowań z powodu zmiany pory roku. Aby ograniczyć ten efekt i uchronić się przed licznymi infekcjami w okresie jesienno-zimowym należy już teraz wzmocnić odporność układu immunologicznego.

Układ odpornościowy uzyskuje pełnię zdolności obronnych dopiero ok. 12 roku życia. Do tego czasu uczy się rozpoznawać drobnoustroje i sobie z nimi radzić. Niestety, nie zawsze potrafi skutecznie zareagować. Przedszkole i szkoła sprzyjają ciągłym infekcjom nie tylko dlatego, że łatwiej tam o kontakt z chorą osobą, ale także z ogromnym stresem, który jest jednym z ważniejszych czynników obniżających odporność. W efekcie końcowym infekcja przenosi się na całą rodzinę, powodując mutowanie się wirusów, czego konsekwencją jest nieustanna próba wyleczenia się. W tym celu warto skorzystać z poniższych rad:
Zrób test alergiczny
Specjaliści szacują, że blisko 70% dzieci oraz ok. 15% osób dorosłych leczonych z powodu nawracających zakażeń górnych dróg oddechowych w tle ma alergię lub astmę. Lekarzy w błąd wprowadzają katar i kaszel, będące nie tylko objawem choroby, ale również uczulenia, m.in. na roztocza kurzu. To, czy dana osoba jest alergikiem, sprawdzić może alergolog, który zleci przeprowadzenie testów alergicznych i na ich podstawie postawi diagnozę.
Wprowadź zbilansowaną dietę
Należy jeść pięć wartościowych posiłków dziennie. Gdy dieta jest zbyt uboga, organizm nie ma siły produkować odpowiedniej ilości limfocytów. Idealnym rozwiązaniem byłoby, aby do jadłospisu wprowadzić dużą ilość owoców i warzyw zawierających witaminę C, która wspomaga walkę z wirusami. Jej najlepszym źródłem jest czarna porzeczka, natka pietruszki, kiwi, kiszona kapusta, pomarańcze, grejpfruty. Należy też jeść chude mięso, jaja, nabiał i morskie ryby dostarczające składników działających przeciwzapalnie. Ważnym elementem diety są produkty bogate w witaminę A – marchew, morele, brzoskwinie, a także te zawierające witaminy z grupy B, które wzmacniają organizm – można je znaleźć w warzywach strączkowych, bananach, śliwkach i figach. Niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego jest żelazo – składnik czerwonych ciałek krwi. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, w żółtku jaja, soi, zielonych warzywach. W tym czasie warto dodatkowo wzmocnić organizm odpowiednią suplementacją witamin i minerałów. W przypadku dzieci polecamy żelki, np.
Vibovit Literki Żelki smak owocowy x50 sztuk lub syrop
Olimpek Vita-Min Plus Junior Odporność syrop 150ml, zaś w przypadku dorosłych np.
Ecomer Odporność x120 kapsułek lub
Olimp Gold-Vit C 1000 Forte x30 kapsułek.
Wprowadź aktywność fizyczną
Coraz więcej dorosłych osób prowadzi siedzący tryb życia, zaś dzieci wolny czas spędzają przed telewizją lub komputerem zajadając się kalorycznymi przekąskami. Każdy człowiek powinien zadbać o odpowiednią ilość ruchu. Najprostszą i najtańszą aktywnością jest spacer. Spacery stanowią formę profilaktyki chorób serca i naczyń, czyli nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i innych chorób przewlekłych. Powiększają i ulepszają również sieć naczyń wieńcowych oraz sprawiają, że serce pracuje bardziej wydajnie. Aktywność fizyczna powoduje lepsze dotlenienie organizmu, na skutek czego centralny układ nerwowy funkcjonuje dużo sprawniej oraz przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu w organizmie, poprzez poprawę kondycji gospodarki lipidowej. Innymi słowy, ruch wzmacnia odporność i powoduje, że czujemy się lepiej.
Wietrz pomieszczenia
Staraj się, by temperatura w mieszkaniu nie przekraczała 20°C. W tym celu należy regularnie wietrzyć mieszkanie. Z jednej strony wietrzenie zmniejsza stężenie zanieczyszczeń organicznych oraz chorobotwórczych bakterii i wirusów unoszących się w pomieszczeniach, przyspieszając proces oczyszczania organizmu, zaś z drugiej strony powoduje zwiększenie ilości tlenu w powietrzu. Dzięki temu działaniu układ odpornościowy człowieka działa sprawniej i jest mniej podatny na choroby i zakażenia.
Zaszczep się
Osoby często chorujące powinny pomyśleć o zaszczepieniu się przeciw grypie, gdyż organizm po szczepieniu produkuje więcej przeciwciał odpornościowych. Cena szczepionki nie powinna przekroczyć 25 zł. Innym rodzajem szczepionek są szczepionki wzmacniające, które zawierają cząsteczki bakterii, najczęściej wywołujących choroby. Układ odpornościowy może na nich „trenować” i wytworzyć pamięć immunologiczną tj. wytworzyć zdolność do obrony organizmu. Dodatkowo stymulują organizm do reakcji antyalergicznych. Na wytworzenie odporności trzeba poczekać około trzech miesięcy, a cena szczepionki wynosi około 50 złotych. W celu wyboru szczepionki należy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub poradzić się farmaceuty, gdyż z pewnością poprawi ona jakość życia chorowitej osoby.
Jeśli powyższe rady zostaną wprowadzone w życie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że choroby w sezonie jesienno-zimowym nas ominą.